top of page
5.jpg

I - BUDAPEST, I. KERÜLET SZENTHÁROMSÁG TÉR ZÖLDFELÜLETI FEJLESZTÉSE

Az Open air design Kft és a DMB Műterem közös pályaműve kiemelt megvételt nyert.

tervezés éve: 2022

helyszín: 1014 Budapest

terület nagyság: 4265 m2

tájépítészek: Massány Edina

építészet: DMB Műterem

leírás: Jelen koncepciónk célja, hogy beavatkozásunkkal a Mátyás-templom körüli kiterjedt közterületet a budai vár középkori struktúrájának eredeti minőségéhez közelítsük, a hely építészeti emlékezetének töredékeit felhasználva, megőrizve, ezúton régi-újat építve.

A park koncepciójának kialakításakor szembe kell néznünk azzal, hogy a jelenlegi zöldterület egy maradék tér, léte korábbi foghíjtelkek megüresedésének következménye, ezt tanúsítja a Tárnok utcai, látványában uralkodó tűzfal jelenléte is. Chad Gerth kortárs fotóművész Chicago üres telkeit rögzítő fotóesszéjében az alábbiakat írja: “Egy üres telek a általában a város szövetének hiányosságát jelenti, az identitás nélküli létet. Megüresedését követően maradványok, múltbéli használati célok és minták nyomait őrzi, kaput jelent a város múltja felé.”

Szándékunk egy tervezett, mégis könnyed díszkert létrehozása, így felvetésünk csupán geometriai játék, semmi esetre sem komolyan veendő rekonstrukció. Nem romterületet szeretnénk kialakítani, hanem egy olyan tematikus kertet, amely köztes állapotot hoz létre múlt és jelen között.A kert keleti végében a természetes tereplejtést kihasználva szabadtéri színpadot alakítunk ki nézőtérre.

terv-weboldal.PNG
bottom of page