top of page
1.PNG

VÁROSHÁZA PARK TERVPÁLYÁZAT

tervezés éve: 2022

helyszín: V. Budapest

terület nagyság: 36 100 m2

tájépítészek: Massány Edina, Cangosz Antónia, Weisz Szilvia

építészet: Nagy Iván Gábor, Geller Jakab, Krajnyák Bence, Salacz Ádám, Vadász Balázs

leírás: A kiírás szerint tervpályázat célja a Városháza Károly körúti oldalán egy „karakteres városi közösségi tér és park” létrehozása, amely egyszerre a főváros reprezentatív főtere (fórum) és pihenőkertje is. A jelenleg nagyrészt alulhasznosított, és elsősorban parkolóként használt terület megújításával nem csak egy igényes közteret, hanem egy példamutató, a klímaváltozás hatásaira reagáló, ahhoz alkalmazkodó, és több ezer fős rendezvények megtartására is alkalmas parkot kell megtervezni. A tervezési terület kiterjed az épületegyüttes mind a három udvarára. A két zárt udvar esetében az un. pavilonszárnyak bontásra fognak kerülni.

 

Tájépítészeti – építészeti koncepciónk legfontosabb elemei az alábbiak:

- Zárvány helyett átjárható Városháza-tömb jöjjön létre.

- A körút mentén „oázisokat” soroltunk, amelyeknek több szerepe is van. Ezek 4 méter magas köztes zónát képeznek a park és a forgalmas út között (szűrő, zöld pajzs), és egyben kijelölik tér bejáratait, anélkül, hogy korlátoznák a gyalogos átjárásokat.

- A rendezvénytérként is használt egybefüggő burkolt felületet a Városháza épületétől és a Károly körúttól is elhúzzuk, hogy mind a kettőtől megfelelő távolságban legyen. A park akkor is működik átalakítás nélkül, ha a távlatban az ingatlan keleti oldala esetleg beépül. A növényzetet és vízfelületet úgy helyeztük el, hogy a mobil színpad és a „nézőtér” átlós elrendezésű lehessen (közel észak-déli tájolás).

- A kiegészítő funkciókat - a kerékpártárolók egy részét kivéve, de beleértve a mikromobilitás infrastruktúráját is – a tér / park szélére húztuk ki, vagy a meglévő épületekben helyeztük el.

00.jpg
bottom of page