top of page
20221109_145315.jpg

XI. KERÜLET ÚJBUDA - LURKÓ ÓVODA

tervezés éve: 2021

kivitelezés éve: 2022

helyszín:  1119 Budapest, Bornemissza u. 21. Hrsz.: 3252/ 16

 

terület mérete: 5170 m2

tájépítészek: Massány Edina, Pap Noémi

leírás: A tervezés folyamán minden egyes esetben az óvoda vezetői igényeknek megfelelően, a helyi adottságokban rejlő potenciált kihasználva, racionális jól funkcionáló térszervezéssel és felszereléssel, illetve az egyszerű és hosszú távú működőképességet fenntarthatóságot tartottuk szem előtt.

Az udvarban lévő a játszószereket megfelelő esésvédő burkolattal ellátva a meglévő és tervezett játszószereket a takarékossági szempontok és a könnyebb fenntartás végett is nem elszórva, hanem csoportosan helyeztük el. A terület nagy igénybevételnek van kitéve (4 csoport az északi, 2 csoport a déli udvaron), így a legjobb kihasználhatósága végett központi, közös játékterek kerültek kialakításra. Ezek főként nagy, izgalmas játékszerek, a csoportok saját, meglévő játékaitól eltérőek. Mivel a játékterületek az udvarok központi részein kerültek kialakításra, így összefüggő zöldfelületek főként az udvar peremein található évelő kiültetések, valamint alacsony cserjék és a kerítések mentén sövény. A takarékosság és környezettudatosság jegyében csak a legszükségesebb helyekre került öntött gumi burkolat.

A tervezés során fontos volt a hely specifikus szemléletmód, például utalunk a csoportok elnevezésére, így a burkolatok felfestéséhez egyedi festett sablonokat terveztünk az óvodás csoportok jeleivel. (süni, katica, bari, maci, nyuszi, zümi jelekkel). A csoportok identitását erősíti a játéktároló faházakra helyezett csoportjel is.

bottom of page