top of page
GYAU6240.JPG

VESZPRÉM - VÁRNEGYED, ÉSZAKI KERTEK IDEIGLENES KIALAKÍTÁSA

tervezés éve:  2023

kivitelezés éve: 2023

helyszín:  ​Veszprém, Várnegyed, Érseki palota és környezetének felújításához kapcsolódó keleti kertek együttese  -  Nagyszeminárium épületéhez kapcsolódó (ideiglenes) északi kert

 

terület mérete: 160  m2

megbízó:  Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság

építészek: Szentkuti Viktor, Horváth Marica, Pethő Regina

tájépítészek: Massány Edina, Horváth Veronika

fotók: Open air design Kft

media megjelenés: Archdaily, Építészfórum, Veszprém TV

leírás: 

A Veszprém érseki palota fejlesztése és felújítása több éves tervezési és kivitelezési folyamat, mely során mintegy 18 épület és a hozzájuk kapcsolódó kertek összesen mintegy 10.000m2-en folyamatosan újulnak meg 2025-ig. Az általunk tervezett keleti kertek közül elsőként, még ideiglenes kialakítással a Nagyszemirárium épületének északi homlokzatához kapcsolódó kert valósult meg, melyet a Gizella napok ünnepségének keretében adtak át 2023 májusában. A megújított várnegyedben olyan helyekre, kertekbe is beléphetnek ez után a látogatók, amelyek korábban nem voltak elérhetők.

A Nagy- Szeminárium északi udvara az ideiglenes és a végleges kialakításában is az étterem kertjeként funkcionál majd. Az udvar kialakításánál az egyik fő szempont az akadálymentes megközelíthetőség volt, így a Vár utca felőli akadálymentes bejutás, valamint az étterem bejártának akadálymentes megközelítése érdekében a tervezett terep síkját felemeltük annyira, hogy a meglévő lépcsők megszüntethetővé váljanak.  Jelenleg mintegy 15db planténerekbe ültetett növények helyettesítik a végleges koncepcióban tervezett növényfelületeket, amelyek a későbbi átépítéskor a végleges kiviteli tervben meghatározott területekre helyezendőek át. A már kihelyezett mobil székek és asztalok hosszú távon is megőrizendőek.

BMKE2497.JPG
HRRT7087.JPG
GYAU6240.JPG
bottom of page