© 2019 by Open Air Design.

ESZTERHÁZA - FERTŐD

tervezés éve: 2013

megvalósulás éve: 2015

helyszín: Fertőd, Eszterháza

 

terület nagyság: 2 610m2

építészek: Szentkuti Viktor, Halmai Dénes, Molnár Csaba DLA

tájépítészek: Massány Edina Remeczki Rita

fotók: Batár Tamás

A Bábszínház, Narancsház és Víztorony együttese 2016-ban Építőipari Nívódíjat, 2014-ben ICOMOS-Díjat, 2013-ban Média Építészeti Díjat nyert, 2017-ben a környezetet MÉSZ díjazásban részesítette

leírás: Az M Építészeti Iroda tervezésében készültek a 2013-ban I és II. ütemben megvalósult épületegyüttesek, mely a 2015-ben tervezett III. ütem közvetlen előzményei. A befejező ütemben a Jószágkormányzói épületet rekonstruálták, és a Narancsházzal korábban összekötő, majd elbontásra került földszintes épületrészt visszaépítették. A keleti oldalon visszaépített épületrész utcafronti oldalán parkoló létesült. A tervezés során lényeges feladat volt, a műemléki környezethez illő, funkcionalitásában helytálló, díszudvar létrehozása, méltó előtérként az azt körülvevő történeti műemlék együttesnek. Az épületegyüttes régészeti kutatáson alapuló rekonstrukciója szükségessé tette a belső udvar szintsüllyesztését, igazodva az épület barokk kori padló vonalának helyreállításához, és az idegenforgalmi hasznosítású igényhez igazodó rendezését. Egy olyan tér jött létre, amely biztosítja az akadálytalan átjutást a csak ideiglenesen itt tartózkodó, áthaladó forgalomnak, de szükség esetén pihenőfelületekkel is rendelkezik a hosszabb időt eltöltő közönség számára. Az udvar alkalmas szabadtéri rendezvények befogadására, egy ideiglenes színpaddal és könnyen áthelyezhető egyedi padokkal. Fő elemként az észak-déli és kelet-nyugati épület bejáratokat összekötő tengelyek metszéspontjában lévő szökőkút, melyet nyírt buxusok, és padok kereteznek. A szökőkút ellenpontjaként van jelen a megóvott koros császárfa. A bábszínház homlokzata előtt lévő széles gyepfelület, alkalmas pihenésre is, és a tavaszi időszakban pedig több mint száz fehér tulipán díszíti ezt a sávot.