top of page
Malomtó_koncepció_201804.jpg

II. KERÜLET – MALOM-TÓ (EGYKORI NÉPGŐZFÜRDŐ) KÖRNYEZETE

tervezés éve: 2018

helyszín: 1023 Budapest, II. kerület Frankel Leó út 48. (hrsz.: 14488)

terület mérete: 4526 m2

tájépítészek: Massány Edina, Remeczki Rita, Megyeri Zsófia

fotók forrása: @formiconcept

Leírás: A műemléki védelem alatt álló volt Népgőzfürdő területe két részre osztható, az épületek és Malom-tó közvetlen környezetére, illetve az ezek mögötti meredek domboldalra. A tervezéssel érintett terület ezt a sík részt és a meredek domboldal kisebb felét foglalja magába (kb. a felső barlangbejárat szintjéig tart). A kertet ennek megfelelően a meglévő adottságokhoz alkalmazkodva kellett rendezi, igazodva az épületekhez, használathoz és a természetvédelmi előírásokhoz.

Feladatunk elsősorban a felújítandó épületekhez: a műemléki védettség alatt álló Népfürdőhöz és a tervezett új kávézóhoz kapcsolódó zöldfelület megtervezése, a kerten belüli részben akadálymentesített közlekedési kapcsolatok megteremtése, hasznosítási funkciók kialakítása és a felső barlangbejáratig tartó régi ösvény részbeni rekonstrukciója és térszintek kialakítása volt az előírt zöldfelület arány teljesítése mellett.

A terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park tulajdonába van, természetvédelmi terület, a tisztítás rekonstrukciós céljai mellett a jelenlegi értékes növényzet megóvása fontos volt. A domboldalon a régi használat során kialakított sík térrészen intenzív gyepesítést terveztünk pihenő funkciónak megfelelően. 

A Népfürdő épülete előtti burkolatban két gyepes rész került kialakításra. A Népfürdő épületét kiegészítő U-alakú épületrész extenzív zöldtető borítást kapott. A műszaki előnyökön túl ökológiai védőréteget képez és kedvező esővíz hasznosítást biztosít. 

A terasz és a Malom-tó partja között jelentős szintkülönbség van, mely a tó partjának burkolt rézsűjével, támfallal, majd növényzettel borított rézsűvel van áthidalva. A rézsűre javasolt növényzet kiválasztása esetében fontos szempont, hogy jó rézsűmegkötő képességű legyen, azonban kevésbé agresszívan terjedjen a könnyebb fenntarthatóság érdekében.

bottom of page